Varmrøget laks

I vores lille kolonihaveforening elsker de varmrøget laks. Det gør jeg nu også. Så forleden arrangerede Mie, Harald (83 år gammel nordmand – elskelig og stortsnakkende) og jeg en eftermiddag i teltet med varmrøget laks, varmrøgede rejer, salat, brød og norske vafler til dessert. Stor succes. Vi endte op i at være 40 voksne og 4 børn – alle blev mætte. Jeg foretrækker at laksen ikke bliver for varm, den skal faktisk være blød som smør, og heldigvis var alle enige om dette. Rejerne skulle man selv pille, men det var ikke den helt store succes. Enten gider man ikke, man bliver namset eller også tager det for lang tid. Der blev dog stort set spist op, men det tog sin tid.

Indkøb:

  • En flot laks på 6 kg. Vær opmærksom på om den skal fryses for at undgå parasitter. Min laks var ‘sushi-klar’
  • Salt – groft middelhavssalt
  • Mørk rørsukker
  • Citron og lime – økologiske begribeligvis

Sådan gør du:

Filletter laksen og læg den i fade med nogle store spiseskefulde salt og sukker så laksen er dækket af blandingen. Lad den salte i 4-5 timer i køleskab. Skyl derpå laksen og lad den tørre i nogle viskestykker i 6-12 timer. Skift viskestykkerne et par gange undervejs. Riv skallen af citroner og lime og smør det godt ud på kødsiden af laksestykkerne. Jeg kværnede også nogle drej af frisk hvid peber hen over. Gør rygeovnen klar så den varmer på ca 90-95C, læg laksen ind på rist og giv dem en times tid – deromkring. Hvis det er en meget tyk laks kan du give den en 10 – 15 minutters penge mere. Serveres straks og nyd den englemusik du kan høre i ørerne.