Som barn fik vi ofte blomkålsgratin, og det er en ret jeg forholdsvis ofte laver. I forhold til barndommens opskrift har jeg tilføjet ristede champignon.
Du skal bruge:
- 1 stk. blomkål
- 1 bakke champignon
- Mælk
- Mel
- Æg
- Rasp
- Smør
- Salt og peber
Sådan gør du:
Kog blomkålen let i letsaltet vand. Jeg vil gerne have at der er bid i den, så den skal bestemt ikke koges for meget. Gem kogevandet. Rist champignon og stil dem til side. Del æggene i blommer og hvide. Du skal bruge en 4-5 stykker. Lav en opbagning af smør, mel, mælk og lidt af kogevandet fra blomkålen. Lad den køle lidt af. Pisk æggeblommer i opbagningen og krydr med lidt stødt hvid peber. Del den kogte blomkål og bland blomkål og champignon med opbagningen. Pisk æggehviderne helt stive og rør halvdelen i blomkålsblandingen. Vend forsigtigt resten af hviderne i. Smør et fad og drys rasp i bund og sider. Hæld gratinen i fadet, top med rasp, eventuelt blandet med lidt reven ost.
Bages i en lille time ved 180C varmluft, 200C konventionel. Du må ikke åbne ovnlågen under processen, så risikerer du at gratinen falder sammen.
Server med kold smør.