Hønsekødsuppe

Når efteråret begynder at vise sit efter min mening hæslige ansigt (åhhh det er da så kønne farver – gu’ er det ej – det er en væmmelig tid) er det eneste formildende ved årstiden, at nu er det tid til at lave og spise suppe. Slagter Larsen i Holmbladsgade er super sød når jeg beder om kraftben til suppe. Jeg har et par 10 liters suppegryder og hvis der ellers er plads i fryseren laver jeg et par grydefulde. En times tid efter opstart breder der sig en liflig duft af suppe, og så kommer mundvigene i den rigtige position, efterår eller ej. Den siede supper fryser jeg ned, så der er boullion til supper og sovser.

Du skal bruge:

  • 1 stor kylling eller endnu bedre en ordentlig suppehøne
  • Kraftben
  • Løg
  • Hvidløg
  • Gulerødder
  • Porrer
  • Seleri
  • Kartofler
  • Pastinak og/eller persillerod
  • Bredbladet persille
  • Timian
  • Laurbærblade
  • Hele peberkorn
  • Salt

Sådan gør jeg:

Start med at klargøre grøntsagerne. Brun kylling og kraftben af i rigeligt smør og læg dem op i en skål. Om nødvendigt kommer du lidt mere smør i gryden, og sauterer grøntsagerne. De kommer op i en skål, de skal tilsættes senere. Op med kylling og kraftben og tilsæt nogle liter vand. Koges stille og roligt op og skum af. Så tilsættes de sauterede grøntsager, timian (i rigelige mængder), persille, laurbærblade, en lille håndfuld hel sort peber og lidt salt. Vær varsom med saltet, du kan altid smage suppen til senere. Så skal det stå og småkoge i nogle timer. Efter en stor times tid fisker du hønen op, den skal ikke smadre helt ud. Pil kødet af skroget og kom skroget op i gryden igen. Så kan de stå og småkoge i timevis. Når du synes suppen er færdig, fiskes alt op med en hulske, og så har du en masse suppe. Lad endelig ikke suppen stå med grøntsager i natten til det er kølet af, for der starter en gæringsproces så snart der er slukket og temperaturen er dalende.

Tag en ny gryde og hæld den mængde suppe op du skal bruge til aftensmaden. Resten kan fryses ned når den er blevet kold.

Når du skal til lave aftenens hønsekødssuppe, tager du den mængde grøntsager du skal bruge og putter i gryden med suppe. Vent lidt med porrerne. De skal nemlig ikke have særlig lang tid. Kog suppen til grøntsagerne er så møre som du synes, smag til med salt, og kom så porrer, terner af hønsekød og kødboller i og varm det igennem. Til sidst kommer du dine melboller i og varmer igennem. Suppen serveres rygende varm.