Mie’s tidligere studiekammerat Forough lærte mig at lave Iranske ris, der er noget helt andet end almindelige løse ris. Hver ting til sin tid, som man siger, så til kinesiske retter laver jeg almindelige traditionelle ris, men til f.eks. Chili con Carne skal det være de Iranske. Prøv selv.
Du skal buge:
- 4-5 dl ris (jasmin, basmati eller parboiled)
- Vand
- Olie
- Salt
Sådan gør du:
Skyl risene grundigt og sæt vandet (ca 1 liters penge) over at koge. Når vandet koger tilsættes risene og de koges op. Kog ved middel varme indtil der er nogle riskorn der begynder at flyde op til overfladen. De må bestemt ikke få for meget.
Tag gryden af blusset, hæld risene i en si og skyl grundigt under koldt vand. Hæld risene tilbage i gryden. Der hænger lidt vand ved efter skylning og det er hvad du skal bruge. Tilsæt 2-3 spsk neutral olie (solsikke eller raps) og et pænt nip salt. Låg på gryden, ryst godt og grundigt, og så varmer du gryden op. Risene vil brænde lidt på, men det er ok. Ryst gryden ofte under processen. Efter en 4-6 minutter er risene færdige og hældes over i en skål. Jeg plejer lige at tage en gaffel og teste om risene har fået nok.
Så er de klar